Kategorier
Bygg

Nyckelfärdiga hus har många fördelar

Bostadsmarknaden i Sverige är fortsatt het och i många städer så kan ett alternativ till att köpa en befintlig villa faktiskt vara att själv bygga en sådan. Hittar man en tomt som man verkligen trivs med så kan detta vara den där det framtida drömhuset står. Resan mot ett nytt hus behöver inte vara så lång. Nyckelfärdiga hus går både fort att bygga och kommer även, idag, med många andra fördelar.

En fördel med nyckelfärdiga hus handlar om att du numera har ett gigantiskt urval. Man kan jämföra valet mellan nyckelfärdiga hus med att sitta tillsammans med en arkitekt och skissa fram ett boende. Det finns hur många olika hus, husmodeller, material, planlösningar och leverantörer som helst att välja bland – och även då man gjort sitt val så kommer det ändå möjligheter att påverka och sätta en egen prägel på boendet.

Leverantörer av nyckelfärdiga hus har – som en följd av den ökade konkurrensen – kommit att bli mer flexibla och tillmötesgående mot beställarna. En vägg är inte huggen i sten – vill du exempelvis öppna upp så är det sällan något problem. Detta som ett exempel.

Kostnaden för nyckelfärdiga hus är lite högre

Priset då? Man ska vara medveten om att kostnaden för nyckelfärdiga hus sjunkit under senare år och även detta kan direkt härledas till den ökade konkurrensen mellan de många leverantörerna. Men, det handlar fortfarande om mer pengar än om du skulle välja att bygga ett hus i lösvirke. Här ska emellertid också en liten fotnot sättas in. Kostnaden för att bygga i lösvirke är helt beroende på hur mycket man kan göra på egen hand – och på hur effektiva hantverkare man har. Ett fel kan bli kostsamt både sett till tidsplan och sett till hur notan för projektet blir.

Som privatperson så ska man dels hålla på att bygga under sena kvällar och nätter och utöver detta så ska man även försöka rodda ihop en smidig arbetsgång för elektriker, snickare, rörmokare, plattsättare och alla andra yrkesmän som behövs. Det kan skapa problem. Bildas flaskhalsar där någon tvingas in en annan persons jobb så kommer kostnaden bli högre. Detta är långt ifrån enkelt att lösa – hur ska man agera som arbetsledare om man saknar vana?

Nyckelfärdiga hus ger ett fast pris

Väljer man nyckelfärdiga hus så blir resan mot ett nytt hem smidigare. Den leverantör man anlitar kan sköta resandet av huset enligt totalentreprenad och detta innebär konkret att man sköter allt som har man bygget att göra. Dels så har de egen personal och dels så har de vana av att anlita underleverantörer, förhandla om priser och köpa in material.

Detta gör att priset i slutändan kan hållas enligt överenskommelsen och att tidsplanen hålls. Nyckelfärdiga hus och priset för ett sådant är konstant och lätt att räkna på. Det är långt ifrån sanningen om man ser till hus byggda i lösvirke.