Kategorier
Bygg

Stuprör – leder regnvattnet dit det ska

För att skydda ditt tak och resten av fastigheten från vattenskador ska du alltid installera stuprör. Då leds vattnet ned i avloppet och orsakar inga skador när regnet öser ned över huset.

Du har väl hört det komiska talesättet om att det är bättre att “pissa i stuprännan” än att “stupa i pissrännan”? Precis som att det behövde vara ett val. Det är det förstås inte. Eller, det finns åtminstone ett tredje val. Nämligen att inte välja något av alternativen. Oavsett så leder den här inledningen oss osökt in på stuprör. Det som talesättet föreslog att man kanske skulle urinera i. Det ska du naturligtvis inte. Det är både opraktiskt, farligt och onödigt. Stuprören har en annan funktion istället. Visserligen är funktionen relaterad till vätska, men det handlar istället om den vätska som faller från himlen. Nämligen regnet.

Håll rent i dina stuprör

När det regnar samlas vattnet i stuprören och leder det ut i avloppet. På så sätt skyddar du din fastighet, och framför allt ditt tak, från vattenskador. Istället för att det bildas stora vattensamlingar i anslutning till tak och väggar leds istället vattnet till rätt plats. Det är därför det är så viktigt med stuprör på alla byggnader. För du kan egentligen inte bo någonstans där du alltid är garanterad regnfria dagar. Det vore att begära för mycket. Men du kan däremot skaffa dig förutsättningar att hantera regnet. Genom stuprör. Glöm inte att rensa dem från löv så att det inte svämmar över bara.