Kategorier
Renovering

Planera för en smidig renovering

Många drar sig för att renovera hemma eftersom de är rädda att det skall bli för stökigt och komplicerat. Att renovera behöver inte bli så jobbigt. Det mesta handlar om att planera på ett bra sätt så att allt flyter på. Vi har gjort en guide med tips för att din renovering skall bli så smidig som möjligt.

Ansök om nödvändiga tillstånd

Skall du göra en enklare lägenhetsrenovering i Stockholm kanske det inte är nödvändigt med bygglov och annat men om du skall göra en utbyggnad eller liknande på ett hus så kan det behövas. Om du hyr måste du absolut fråga din hyresvärd innan du gör några ändringar, det gäller även om du bara skall måla om.

Sätt upp en tidsplan

Sätt upp en tidsplan för när renoveringen skall pågå. Planera in att det kan bli förseningar.
Det är bra att planera in renoveringen när du kanske ändå är borta på semester eller arbetsresa. Kanske behöver du göra renoveringen i etapper? I så fall är det bra att förbereda dig på det och vad det innebär. Om du har barn så är det bäst att hålla dem borta från renoveringsarbetet i så stor utsträckning som möjligt. Kanske kan ni alla bo hos mormor eller farmor medan det renoveras hos er?

Sätt en budget

Det är viktigt att du tidigt vet exakt hur mycket pengar du har att röra med dig med. Räkna på material och hantverkskostnader, ta i lite extra. Du vill inte råka ut för att pengarna tar slut mitt under renoveringsarbetet. Vill du hålla nere kostnaderna kan du göra vissa saker själv men var säker på att du verkligen kan göra det som du tar dig ann. Blir det skador på din bostad eller om du råkar ut för en olycka i och med arbetet så kommer kostnaden i slutändan bli högre än om du tagit hjälp från början.

Vissa renoveringsfirmor kan göra en offert i förväg där alla kostnader står specificerade. Det är ett bra sätt att hålla budget. Även om ni enats om ett pris i förväg så var beredd på oförutsedda utgifter.

Gör en ordentlig research

Både när det kommer material och till hantverkare är det viktigt att du gjort ordentlig research. Du måste veta vad du köper annars kan det blir väldigt dyrt. Ta inte första bästa utan kolla upp ordentligt. När du skall anlita hantverkare är det bästa att gå på referenser.