Kategorier
Okategoriserade

Golvslipning – en bättre lösning

Nya golv kostar mycket pengar att lägga in. Ju mer exklusiv lösning du vill ha – material, mönster på parketten – desto mer måste du också betala. Att lägga in ett snyggt parkettgolv är dessutom något som sällan kan göras av en privatperson. Där blir felmarginalen för stor och kostnaderna stiger som en följd av detta. En golvslipning är den enkla, billigaste vägen till ett nytt golv.

Finns det möjlighet så bör man alltid undersöka möjligheten att genomföra en golvslipning snarare än att byta ut – och lägga in ett nytt – golv. Ett äldre trägolv som har tillräckligt mycket slipmån kvar går att få vackert igen. Handlar det om vanliga skador – små repor, mindre blessyrer och allmänt slitage – så kan man, inom loppet av två dagar få ett golv som är precis lika inbjudande och vackert som ett nytt – men till en bråkdel av priset.

Fördelar med en professionell golvslipning

Det första steget inom ramarna för en golvslipning är att undersöka golvet. Här kan man ofta – utan några förbehåll – konsultera ett professionellt företag inom golvslipning för en bedömning. De kontrollerar golvet och ger en bedömning kring huruvida ytan går att slipa och sammanställer en offert för hur mycket en slipning i deras regi skulle kosta. Rådet här är att du gör detta med flera olika företag. Det skiljer nämligen ganska mycket i pris mellan olika verksamma firmor.

Att slipa golvet på egen hand rekommenderas inte. Dels så är jobbet svårt. En slipmaskin ska hyras och en sådan är svår att hantera för en lekman. Dels så är vikten en faktor som ställer till det: en slipmaskin kan väga närmare 80 kilo. Dels så handlar det även om teknik i hur man kör den.

Golvslipningsmaskiner beter sig ryckigt, det är högljudda och de är inte helt lätta att förstå sig på rent tekniskt. Ett fel – som att glömma valsarna då man startar, exempelvis – kan innebära skador som blir irreparabla. På det stora hela så är en golvslipning ett projekt som bäst sköts av proffs. Med Rot-avdraget blir det heller inte så kostsamt. Det handlar om en investering.

Vilka fördelar – utöver det billigare priset – finns då med att slipa golven snarare än att köpa ett nytt? Vi räknar upp några:

  • Ett vackrare golv. Ett äldre trägolv – det är primärt trägolv som slipas – är redan klart sett till att det satt sig. Ett nytt golv behöver år för att utveckla en patina och en egen personlighet. Under det översta lagret av smuts och repor ligger det en latent skönhet som tas fram genom en slipning. Trä är ett levande material som rör sig som en följd av temperatur- och växlingar i fukt. Ett nytt golv kan spricka och få buktningar som en följd av detta. Särskilt vanligt är det i samband med att man lägger in golvvärme.
  • Chans att förändra. Slipningen är del ett – del två handlar om att applicera en ytbehandling. Den senare ger idag stora möjligheter till förändring. Att välja exempelvis lack ger en härlig framtoning och ett bra skydd. Olja ger en underbar, personlig värme medan exempelvis hårdvaxolja fungerar som lite av en blandning av dessa. Utöver det kan man även experimentera med färg genom pigmentering. Som sagt: möjligheterna till förändring är stora. Har du tröttnat på golvets utseende så kan även en golvslipning skapa helt nya förutsättningar. Dammfritt. Just det, idag kan man få bort den stora avigsidan med en golvslipning: dammet. Idag finns moderna maskiner som direkt samlar upp allt slipdamm. Det gör att du endast behöver stänga en dörr snarare än att behöva tejpa igenom varenda låda, lucköppning och garderob i ditt hem. Se emellertid till att välja ett företag som erbjuder den möjligheten. Långt ifrån alla firmor har dessa maskiner i sina maskinparker.