Kategorier
Isolering

Hållbar isolering: en grön gärning för klimatet

När det handlar om att isolera ditt hem på ett effektivt sätt, gör du inte bara dig själv en tjänst utan också vårt kära klimat. Genom att välja hållbara skogsråvaror som isoleringsmaterial kan du spara både pengar och minska din ekologiska fotavtryck.

Vår familjs hus i Sundsvall har inte alltid varit den bäst isolerade bostaden. Dessutom använder vi fortfarande direktverkande el för uppvärmning, något som tidigare var kostnadseffektivt men som nu känns ohållbart. I dagens energilandskap är det viktigare än någonsin att använda högkvalitativ energi för ändamål som verkligen behöver den. Våra tunga industrier bör gradvis övergå till elektricitet istället för fossila bränslen, och bilarna ska drivas av el. Tyvärr räcker elförsörjningen inte till, och elpriserna fortsätter att stiga.

Varje gång vi får elräkningen blir vi alltmer oroade. Vi har börjat överväga att investera i en luft-luftvärmepump och att installera solceller på vårt tak. Men innan vi går vidare med dessa åtgärder, inser vi att det viktigaste steget är att se över vår husisolering.

Hållbar isolering – ett miljömedvetet val

Det finns ett talesätt som säger ”att elda för kråkorna,” och vi inser att det är precis vad vi har gjort under många år. Vår vind är dåligt isolerad, och några av våra väggar släpper in kyla. Visst kan vi ta på oss extra tröjor, men vi vill skapa en varm och bekväm inomhusmiljö utan att tömma plånboken. Därför bestämmer vi oss för att kontakta ett företag som är specialiserat på isolering i Sundsvall, såsom KL Isolering AB.

De föreslår att vi isolerar vårt hus med cellulosaisolering. Att använda ”gröna” skogsråvaror som isoleringsmaterial känns både miljövänligt och klimatsmart. Cellulosaisolering kan levereras i form av skivor eller som lösfyllnadsmaterial. Valet mellan de två beror på husets struktur och var isoleringen behövs.

Vi bestämmer oss för att gå vidare med cellulosaisoleringen och märker snabbt fördelarna. Vår energiförbrukning minskar avsevärt, och vi märker en påtaglig ökning av inomhuskomforten. Det är inte längre nödvändigt att bära tjocka tröjor inomhus, och vi slipper de irriterande kallrasen längs vissa väggar.

Den miljövänliga aspekten av isoleringen gör oss också stolta. Genom att använda skogsråvaror som isoleringsmaterial minskar vi vårt koldioxidavtryck. Vi är medvetna om att varje litet steg mot en mer hållbar livsstil är viktigt för vår planet.