Kategorier
Renovering

Gör det enkelt genom att anlita riktiga hantverkare i Stockholm

Hantverkaryrket innefattar flera kompetenser men en hantverkare har inte alla. I Stockholm kan du emellertid boka alla kategorier på ett och samma ställe.

Som ordet avslöjar handlar en hantverkares arbete om att arbeta med händerna. Yrket är flera hundra år gammalt. Kanske är det därför ordet liknar det tyska ”handwerker”. Under 1600-talet präglades Sverige av tyska influenser. Kung Gustav II Adolfs familj hade exempelvis tyska som familjespråk och han lärde sig att skriva på tyska innan han lärde sig att skriva på svenska. 

Hansatiden, den tid då handelsmän i framförallt de tyska handelsstäderna dominerade Nord- och Östersjön, förde med sig många tyska lånord till det svenska språket. Mycket arbetskraft kom dessutom till Sverige och det rörde sig då ofta om just dem som var skickliga att utföra arbete med händerna.

Moderna hantverkare arbetar ofta med det hårda hantverket

Hantverk innebär egentligen bara att det är ett arbete som utförts för hand och kan därför innefatta hemvävda dukar och stickade mössor. De yrken som man vanligtvis syftar på när man talar om hantverkare är emellertid inom det så kallade hårda hantverket. Hantverkaryrket handlar därför oftast om yrkesgrupper inom byggsektorn, exempelvis snickare, plåtslagare, elektriker och VVS-montörer.

Moderna hantverkare arbetar både med händerna och med moderna verktyg och maskiner. Det är ingen som skruvar för hand eller sågar brädor med handsåg längre. Men yrket bygger på en gammal tradition där det krävs utbildning med certifikat för att arbeta. En del arbeten kan man som lekman utföra själv men resultatet brukar bli bättre om man anlitar en behörig hantverkare.

Det lönar sig att anlita utbildade hantverkare

Står man i begrepp att renovera eller bygga lönar det sig att anlita hantverkare med rätt utbildning för att göra jobbet. Svårigheten kan vara att få planering och tidsschema att fungera när man har behov av flera olika hantverkare. El, plattsättning och rörarbeten måste utföras i rätt följd för att det ska bli bra. 

Då är det en fördel att vända sig till ett företag med tillgång till hantverkare i Stockholm med bred kompetens. Hör man av sig i tid blir det enkelt att få tidsschemat att fungera vilket gör att arbetet blir klart utan onödiga dröjsmål. Detta innebär både ekonomiska och praktiska fördelar. Som privatperson är man dessutom berättigad att göra rotavdrag på arbetskostnaden.