Renovera källare tips – steg för steg

Är du intresserad av att renovera din källare? Vi tänkte ge några tips kring detta och göra det genom en steg-för-steg-guide som blir lite lättare att följa. Att renovera en källare är ett relativt enkelt – och prisvärt – sätt att skapa mer utrymme till sin bostad.

Genom att inreda källaren får man tillgång till fler rum och man kan därigenom också möta nya behov – barnen blir tonåringar och vill ha egna rum, du vill ha ett gym eller din fru vill ha en walk-in-closet. Dessutom kan en inredd källare generera mer pengar. Det är inte ovanligt att se att husägare – speciellt i större städer – gör iordning källaren och hyr ut utrymmet i fråga. Det kan ge ganska mycket pengar.

Det finns emellertid vissa saker som man alltid bör tänka på gällande en källare. Det man först och främst ska vara medveten om är att många källare inte är skapta för större renoveringar. De är byggda för att vara lite av ett andningsorgan till hela huset – börjar man täppa till och stänga inne fukt så kan det skapa ganska stora problem. Problem som också blir dyra att korrigera.

Tänk på detta innan du sätter igång

Källaren har aldrig varit en plats där tanken funnits på att någon ska kunna leva i den. En källare är en plats primärt för förvaring. Det kan innebära att den luktar konstigt, lite unket och att det kan finnas viss fukt där.

Det första steget mot en frisk, inredd källare är att man tar hjälp. Kontakta en fackman som går igenom hur din källare ser ut och ger goda råd och tips kring hur en eventuell uppfräschning ska se ut. Det finns skillnader i hur man tar sig an en källare som är fuktig och som ska inredas och en källare som inte är fuktig – och står inför att renoveras upp.

Följ våra steg för en inredd källare

Vi tittar närmare på hur du, rent generellt, ska ta dig an en fuktig – inredd – källare genom några steg.

  1. Du har en något fuktskadad källare som du planerar att inreda. Lukten är det stora problemet. Den unkna doften gör att du har svårt att se att du – eller någon annan familjemedlem – ska kunna trivas i källaren. Det första steget är att du börjar med att Sanera bort allt organiskt material. Bort med träreglar, bort med panel och riv ut eventuellt golv. Grundregeln är att ett organiskt material inte ska ligga direkt mot väggen – av exempelvis betong. Det var tyvärr vanligt att göra så förr. Hus från 70-talet – men den populära gillestugan – har ofta problem med fuktskador.
  2. Det andra steget är att klargöra att den fukt som uppkommit inte satt sig i betongen. Om då har skett så måste den tvättas på ett fackmannamässigt sätt. Du själv kan inte göra den luktfri – det krävs professionella instrument och tillvägagångssätt. Ett bra sätt att ta reda på volymen av dina skador är att beställa en fuktmätning.
  3. Mekanisk frånluft. Det sista steget är att installera en mekanisk frånluft i källaren. En sådan kan gå att få tag på – och installerad – för några tusenlappar och uppåt.

Vid inredning – ny sådan – ska du vara noga med att använda mer tåligt material. Reglar bör vara av exempelvis plåt och du ska alltid se till att det finns en luftspalt mellan yttervägg och gipsskiva. Vill du ha exempelvis golvvärme så den aldrig läggas direkt mot cementen. Idag finns det bra lösningar – eps-cement, exempelvis – som går att lägga innan och som lämpar sig väldigt bra för golvvärme i just en källare.

Återigen dock: se till att ta hjälp av en faclman för dessa frågor. Vad gäller källare och fuktskador så står en sak klar: det blir sällan billigt att göra fel. Se till att lägga några extra kronor på att göra allting enligt konstens alla regler på en gång.

Flik fyra – kort intro

Har du någonsin funderat på att bygga om hemma? Du kanske till och med har lekt med tanken på att bygga ett helt nytt hus eller på att ändra planlösningen totalt? Sverige är idag ett land i förändring och detta rent byggmässigt. Aldrig förr har så många velat göra så mycket i sina egna bostäder.

För första gången i historien är svensken beredd att lägga lejonparten av sin inkomst på den egna bostaden i syfte att skapa trivsel där. Inredning, design, renoveringar och nybyggnationer står högt upp på önskelistan och iställer för att köpa nya bilar, resa eller lägga pengarna på hög så väljer många att förverkliga sina drömmar.

Det är roligt – men det är också något som kräver ganska mycket. Dels så tar det tid, avsevärt mycket mer än vad många räknar med. Dels så kostar det även pengar: få projekt håller den budget man satt upp. Att renovera och bygga nytt är även mentalt påfrestande. Många förhållanden går sönder som en följd av att man tagit sig vatten över huvudet rent renoveringsmässigt.

Vår ambition här är att ge information och kunskap, samla tips och råd samt att vända på fler stenar. Detta för att du ska kunna hitta rätt lösning på de frågor du har och få mer kött på benen inför det projekt du planerar. Det ska vara lustfyllt att renovera och bygga nytt. Det får man aldrig glömma. Vissa saker bör man låta proffs sköta – andra kan man med fördel se som en utmaning att klara på egen hand. Nyckeln är att vara ärlig mot sig själv i förhållande till de egna kunskaperna, den egna ekonomin och kring hur pass mycket tid man har att disponera. Ärlighet vara längst, även då det kommer till rena byggprojekt!